Kategorier
Autoimmunitet Bakterier

Menneskekroppens Donald Trump

Autoimmunitet – når kroppens forsvar mot terrorister slår feil.

Trump undertegnet fredag 27.1.2017 en ny innvandringsavtale kalt ”Beskyttelse av landet mot at utenlandske terrorister kommer inn i USA”. Men det har vist seg at også mennesker med opphold- og arbeidstillatelse ikke får lov til å komme inn, og dermed blir dette et angrep på folk som hører til i USA. Dette har skapt reaksjoner i USA og verden rundt.

Immunsystemet er kroppens svar på å hindre ”terrorister” å komme inn og gjøre skade. Det er visse likhetstrekk mellom det som nå skjer i USA og det som skjer i kroppen når immunforsvaret kommer ut av balanse og begynner å angripe seg selv. Dette angrepet på seg selv kalles autoimmunitet og er årsak til mange sykdommer. Når det, som i USA, er slik at celler som egentlig hører til kroppen, og dermed skal ha lov til å oppholde seg der, ikke lenger får lov av immunsystemet å være der, så blir vi syke.

Vi har mange autoimmune sykdommer. Noen av de vanligste er leddgikt, diabetes type 1 og psoriasis. Her har immuncellene gått til krig mot henholdsvis leddene, cellene som lager insulin og huden. Kroppens immunceller kan tenkes på som passkontrollører. De befinner seg i blodet og vevet, og hver gang de treffer noen så ber de dem om å vise frem passet sitt. Det vi her tenker på som passet er egentlig strukturer på overflaten til cellen. Cellene som tilhører kroppen får godkjent passet sitt, og får fortsette å være i kroppen, slik som at amerikanere får lov til å komme inn i og oppholde seg i USA. Derimot vil virus og bakterier ha fremmede pass som ikke blir godkjent av passkontrollørene.

I og med at virus og bakterier ofte kommer som store grupper så skjønner kroppen at de må øke beredskapen. Derfor lager de mange flere immunceller, noe som kan tenkes på som at de åpner mange flere passkontroller på flyplassen, slik at ingen klarer å lure seg unna. Finner immuncellene en bakterie eller et virus så vil de anholde dem og til slutt drepe dem, slik at de ikke får påført større skade på kroppen. Dette er et nøye regulert system, der det er en viktig og vanskelig oppgave å filtrere kroppens ”terrorister” fra kroppens egne celler.

Noen ganger gjør kroppens passkontroll feil! De tror at celler som egentlig tilhører kroppen er terrorister. Når passkontrollørene får se passet til disse cellene, så skjer samme prosess som når ”terrorister” kommer. Dette kan tenkes på som at Trumps forbud også rammer de som har fått grønt kort. Han ønsker å utestenge alle disse menneskene fordi han er redd for at de skal være inntrengere, når de fleste av de i realiteten er fredelige borgere som ønsker å arbeide. Når disse cellene som egentlig er en del av kroppen blir anholdt og drept av kroppens passkontrollører, så vil deres arbeidsoppgaver ikke bli utført og kroppen blir syk.

Altså er oppgaven like utfordrende for kroppen som for Trump når det gjelder å forstå hvem som er terrorister. Hva skjer egentlig når kampen mot det onde også omfatter noe av det gode? I kroppen blir det er innvendig selvmord. Hva det fører til i USA gjenstår derimot å se.

Bloggpost av Lise Wessel Larsen, publisert 15. februar 2017.

 

3 svar på “Menneskekroppens Donald Trump”

Hei Lise. Veldig morsomt og lærerikt skrevet. Og jeg følger analogien din ganske langt. Men forstår jeg deg riktig er det slik at autoimmunitet betyr at vårt indre «renovasjonsvesen» slutter å være selektiv, men går til kamp mot kreti og pleti…nesten tilfeldig. Er enig i at D.Trump også tilsynelatende er slik. Men han kan også tolkes som en rendyrket ny-facist. Altså at det han sier er ganske konsistent, og har store likheter med hva for eksempel Benito Mussolini stod for i Italia i mellomkrigstiden. Altså: Han vet hva han vil. Og hvem han vil tilgodese. Og er villig til å sette ganske mye tilsidesettelse for å oppnå det….vel bare for problematisere analogien litt

Liker

Hei! Hyggelig at du likte blogginlegget mitt. For å svare på din Benito Mussolini-sammenligning så vil jeg nok si at autoimmunitet er det immunsystemet er villig til å tilgodese for at menneskekroppens immunforsvar skal være så bredspektret at den kan møte alle mulige inntrengere som skulle ønske å oppholde seg i kroppen vår. Med dette mener jeg at kroppens evne til å tilpasse seg nye motstandere er så viktig at selv om det noen ganger går galt og kroppen angriper seg selv, så er det viktigere å kunne møte eventuelle «terrorister» med et godt forsvar.

Liker

Svar

Hei begge to
Morsom diskusjon.
Lise kommer med et skikkelig Trump argumenet for immunsystemets virkemåte. Det kan godt være at noen av våre egne dør I forsvarskampen mot terrorister, men det viktigste er å holde de andre unna, uansett .Hvis immunsystemet drar Trump-retorikken for langt, blir det mye autoimmunitet av det. Siden autoimmune sykdommer også kan ramme barn, betyr det at det blir et seleksjonspress mot Trump-retorikk, iallefall over noen generasjoner. Så vi kan jo si at Trump og hans retorikk vil bli selektert bort. Iallefall ikke gjenvalgt.
Anne S

Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s