Kategorier
Bakterier Betennelse

Betennelse – en frenemy?

Du kan sikkert huske følelsen av presset i øret, varmen og smerten. Det kom gjerne om vinteren, sammen med feber og slapphet. Tiden for ørebetennelse. Du husker sikkert også flere andre betennelser, og du husker dem sikkert ikke med glede. Men kanskje du egentlig skal tenke tilbake på dem med et smil om munnen?

De dårlige minnene du har fra opptakten til ørebetennelsen, er klassiske tegn på en betennelse. Det var den romerske legen Cornelius Celsus som omtrent 30 år f.kr. først karakteriserte en betennelse med fire kardinaltegn; varme, smerte, rødhet og hevelse. Funksjonstap har i ettertid blitt det femte tegnet. Disse fem tegnene kjennetegner både små og store betennelser, alt fra en kvise (selv om jeg ikke synes en kvise i pannen gjør at ansiktet mitt mister sin funksjon) til en overtråkket ankel.

Vi omgir oss med farer hver dag, hele tiden. Teoretisk kan vi dele immunforsvaret i to deler; én del vi er født med og én del som utvikler seg i forhold til trusler i omgivelsene våre. Det medfødte immunforsvaret er en slags bakkestyrke født til å angripe når det oppdager noe som kan bety ”fiende”. Det kan være en bakterie eller kroppens eget vev som er skadet. Det ervervete immunforsvaret, det som er i utvikling fra øyeblikket du er født, er en slags spesialstyrke opptrent til å oppdage visse farer som organismen (du) utsettes for fra omgivelsene dine.

Når du får ørebetennelse er det bakterier som har kommet seg inn i mellomøret og lager ugagn. Når du vrikker foten vil bestanddeler i veggene i små blodårer ødelegges. Begge situasjonene leder til utvikling av en betennelse. Bakterier har PAMPer (patogen-assosierte molekylære mønstre) – like utrivelige som pampene i IOC. Skadede blodårer sender ut DAMPer, skade-assosierte molekylære mønstre. PAMPer og DAMPer gjenkjennes av PRR (mønstergjennkjennelsesreseptorer) på immunceller. Når PRR binder enten PAMP eller DAMP settes betennelsesreaksjonen i gang. I begge tilfellene vil blodårene utvides slik at blodtilførselen øker, vi får varme og rødhet. Samtidig vil gjennomtrengeligheten i blodåreveggene øke og det vil sive blodplasma ut i vevet, og i blodplasma har vi hvite blodceller som skal bli med å rydde opp i skaden. Med økt væske i vevet vil vi få en hevelse. Hevelsen på sin side vil trykke på nerveender og vi vil føle smerte.

Betennelse kan være akutt og kronisk. En akutt betennelse er en reaksjon der utløsende årsak er mikroorganismer, som virus eller bakterier, og betennelsens oppgave blir å bekjempe skadelige inntrengere. En kronisk betennelse derimot er en betennelse som har overgått sine egne grenser og gjør vondt verre. En ørebetennelse er en akutt betennelse som avsluttes når inntrengeren, bakterien, er bekjempet og eliminert. Leddgikt er et eksempel på en kronisk betennelsestilstand der immunforsvaret går til angrep på leddhinnen og skaper betennelse der. Sistnevnte betennelse gir seg ikke, og man vet enda ikke hva som faktisk utløser betennelsen første gang. Når betennelsen ikke gir seg vil dette tilslutt ødelegge både brusk og ben.

Betennelsen er en grunnleggende mekanisme vi er avhengig av. Hadde vi vært foruten ville selv små bakteriene som gir deg en kvise blitt et stort problem. Samtidig kan betennelser være en stor plage, til og med en fiende hvis den blir kronisk. Vi vil ha et immunforsvar som utløser betennelser kun når det er nødvendig, og som ikke går amok.

Vi er helt avhengig av betennelser for å kunne reparere skadet vev. Den skal være akutt og forbigående, vi vil absolutt ikke ha for mye av den. Ja, ørebetennelse er smertefullt, men du burde egentlig prise deg lykkelig over at betennelsen ble satt i gang slik at bakteriene ikke fikk gjort så mye ugagn som planlagt. Så ja, betennelse er en slags frenemy – en fiende når den går berserk, men din aller beste venn i nød.

Bloggpost av Ingrid Stenbeck, publisert 10. februar 2017

6 svar på “Betennelse – en frenemy?”

Godt skrevet! Jeg er student i psykologi og har om immunforsvaret nå i forbindelse med psykologisk biologi. Bare lurte på: hvordan henger PAMP og DAMP sammen med antigener, antistoffer og cytokiner? Er det helt egne ting, eller er det du omtaler som PRR det samme som antistoffer?

Liker

Hei
Jeg svarer på vegne av Ingrid her. Jeg var Ingrids veileder på kurset der dette innlegget ble skrevet.

PAMP og DAMP er molekyler fra henholdsvis mikroorganismer eller kroppens egne celler som gir beskjed om at det er fare på ferde. Disse molekylene binder seg til PRR hos immunceller. Disse vil skille ut cytokiner og det vil starte en betennelsesreaksjon for å fjerne faren og reparere skaden. Hvis det ikke er tilstrekkelig, vil også det tilpassete immunforsvaret bli trukket inn.

Nå handler det om antigener og antistoffer. Antigener er molekyler på mikroorganismer som får kroppen til å lage antistoffer. Det er B-cellene som lager antistoffer. Antistoffene binder seg til antigenene på mikroorganismene, og det gjør at mikroorganismene blir fjernet fra kroppen. Hvordan dette skjer går det for langt å forklare her.

Du kan sjekke ut min blogg http://www.immuntglimt.no for flere lettleste tekster om dette (her kan du søke på antigen, antistoff osv). Du kan også kikke på boka jeg nettopp har utgitt «Immun. Kroppens evige kamp for å overleve». Det er ikke en lærebok, men den gir en ganske god oversikt over grunnleggende begreper i immunforsvaret.

Anne S

Liker

Tusen takk for svar! jeg var på foredraget ditt i Bergen om boken – veldig spennende 🙂 Jeg sjekker ut bloggen! Og: har skjønt riktig i at antigener og antistoffer snakkes om i forbindelse med det spesialiserte forsvaret, mens PAMP og DAMP er relatert til det uspesifikke?

Likt av 1 person

• Cytokinene, som frigis som en del av immunresponsen, påvirker aktivitet i nervesystemet og gjør sentralnervesystemet oppmerksom på aktiviteten i immunsystemet. Cytokinet inetrleukin-1 (IL-1), som frigjøres fra aktiverte immunceller, forårsaker blant annet frigjøring av CRH fra hypotalamus, som videre stimulerer utskillelse av ACTH, og dermed også av kortisol.

– Hvordan henger feks dette sammen med PAMP og DAMP? Eller er dette knyttet til det spesifikke forsvaret?

Liker

Først, jeg beklager sent svar her, har oversett at du har lagt til en kommentar til.

«Det spesifikke forsvaret» er et begrep som kommer fra biologibøkene på videregående, og som gir lite mening for immunologer. Vi snakker heller om det medfødte og det tilpassete immunforsvaret. PAMP og DAMP aktiverer hovedsaklig celler i det medfødte immunforsvaret (blant annet makrofager), som deretter aktiverer det tilpassete immunforsvaret (det vil si T-celler). Ofte løses problemet raskt bare ved hjelp av det medfødte immunforsvaret.

PAMP og DAMP aktiverer makrofager ved å binde seg til mønstergjenkjenningsreseptorer (PRP) på disse cellene. Makrofager er jo en type immunceller som finnes i vevet under alle kroppens overflater. Mikrober med PAMP eller skadete celler som frigjør DAMP vil dermed aktivere disse cellene. Aktiverte makrofager begynner å skille ut cytokiner, blant annet IL-1. Og IL-1 kan påvirke nervesystemet.

Anne S

Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s