Kategorier
Immunterapi

Kreftvaksine for bedre immunforsvar

En kameleon har evnen til å forandre utseendet sitt i forhold til omgivelsene. Det er en forsvarsmekanisme for å ikke bli  oppdaget og spist. Den er på vakt, klar til å forandre seg. Normalt er kameleoner fredelige slik som vanlige celler du finner i kroppen din. Men hva om de plutselig begynner å utagere slik som kreftceller, og klarer å utkonkurrere immunforsvaret. 

Kroppens kameleon

Se for deg at kroppen din består av snille kameleoner. De er fredelige og gjør ingen skade. La oss si at det plutselig dukker opp et par rare avkom som blir større, spiser mer og er mer aggressive. Disse er derimot ikke like flinke til å kamuflere seg, og blir spist opp av rovdyr. Men tenk om de aggressive kameleonene utvikler seg til å bli flinkere til å kamuflere seg. Dette er starten på kreft.

Du drar inn i skogen og observerer. Her kan du se et par av de store, rare kameleonene som ikke har klart å kamuflere seg godt nok. De blir spist. De kameleonene som ikke blir oppdaget vil ha muligheten til å formere seg raskt og fortrenge alt rundt seg. Til slutt står vi igjen med mange uvanlige kameleoner som er usynlige for rovdyr. 

Immunforsvaret 

Immunforsvaret ditt fungerer slik at den må skille det som er ”ditt” fra det som er ”fremmed”, det som er ”farlig” fra det som er ”ufarlig”. Vanligvis klarer immunforsvaret å bekjempe fremmede, unormale eller syke celler i kroppen vår. Selv om immunforsvaret gjenkjenner kreftcellene, er det likevel ikke alltid like enkelt å bekjempe dem. Kreftceller har dessverre evne til å utvikle ulike mekanismer som beskytter dem mot immunforsvarets angrep – på lignende måte som kameleonene.

Immunforsvaret består av mange celler som må samarbeide med hverandre for å holde deg frisk. Vi kan grovt sett dele immunsystemet i 2 deler: celler som sitter rundt omkring i kroppen og venter på noe fremmed, og celler som vandrer rundt og dreper farlige og fremmede celler. Når de første cellene har funnet noe unormalt, blir de aktivert. De reiser til lymfeknuter, møtepunktet. Der viser de frem det de har funnet til drepercellene. Det som blir vist frem kalles for et antigen. Nå kan drepercellene begynne å jakte. 

Vaksine som lokker fram kameleonen 

Tenk om rovdyrene fikk egenskapen til å se aggressive kameleoner selv om de kamuflerte seg. At de fikk så godt syn at de gjennomskuer kameleonenes triks.

I dag kan vi ta ut de presenterende immuncellene fra blodet ditt. Deretter setter man inn antigener som avslører kreften inn i presenterende immunceller som vi kaller for dendrittiske celler (DC). Og vips har vi den såkalte DC-vaksinen. Denne sprøytes inn i kroppen din igjen. Nå kan de aktiverte budbringerne, de dendrittiske cellene dra til drepercellene og vise frem kreftantigenet. Drepercellene får supersyn og ser hvor kreften gjemmer seg. 

Illustrasjoner: Linn Lorentsen

Den type behandling kalles for immunterapi. Poenget er å få immunforsvaret ditt til å gjennomskue kreften. Det finnes flere typer immunterapi som virker inn på de forskjellige immuncellene. Immunterapi fungerer dessverre ikke like godt for alle pasienter, og alle krefttyper. Det finnes ofte én kameleon som har utviklet seg til å få egenskaper til å lure seg unna rovdyret. Ikke bare ved å kamuflere seg men også bla. ved å undertrykke immunforsvaret på ulike måter.

Immunterapi gir håp. Kanskje vi klarer å løser kreftgåten. Kanskje vi en dag klarer å utrydde de destruktive kameleonene.

Blogginnlegg av Linn Lorentsen, publisert 27. februar 2020

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s