Kategorier
Om kurset

MED3054: Immunitet – evolusjonære og pasientnære perspektiv

Kurset ble arranger første gang over to uker i januar/februar 2017 som elektivt emne for medisinstudenter ved Universitetet I Oslo, med særlig fokus på immunsvikt og autoimmunitet. I januar/februar 2018 hadde kurset sterkere fokus på immunterapi mot kreft. I januar 2019 arrangeres kurset for tredje gang.

Her er en beskrivelse av innholdet i kurset:

Immunsystemet er helt sentralt for at vi skal kunne opprettholde god helse. Immunitet er også helt grunnleggende for utvikling av liv. Alle kjente livsformer har en eller annen form for immunitet eller forsvar mot celleskade og patogener. Forståelse av mange sykdommer er derfor tett knyttet til immunsystemets funksjon.

I dette kurset vil du få anledning til å fordype deg i immunsystemets virkemåte, med utgangspunkt i møte med en eller flere pasienter eller deres familier. Pasientene vil alle sammen ha sykdommer som er tett knyttet til immunsystemets funksjon. Noen av pasientene vil være ferdig behandlet og dermed erklært friske, mens andre er under behandling. I møte med pasientene vil du få spørsmål knyttet til immunsystemet som du skal jobbe med gjennom resten av kurset.

Gjennom forelesninger, egen lesing av litteratur (vitenskapelige artikler og oversiktsartikler, samt populærvitenskapelige bøker om immunsystemet) og gruppediskusjoner, vil du få et grunnlag for å skrive korte tekster som svarer på pasientens spørsmål, og som også kan fungere opplysende for folk flest. Studentene skal lese og kommentere på hverandres tekster. De beste tekstene vil bli publisert på en blogg som vil være tilgjengelig for alle interesserte.

Gjennom kurset vil du få anledning til å drøfte hvordan sviktende immunitet kan forårsake sykdom, hvordan immunsystemets virkemidler kan brukes for å behandle sykdom, få trening i å analysere og vurdere vitenskapelige artikler innen det immunologiske fagområdet, og få trening i å kommunisere ny og basalfaglig kunnskap til pasienter og allmenheten gjennom tekster i skriftlige medier.

Etter gjennomført kurs skal du kunne gjøre rede for immunitet med bakgrunn i et historisk og evolusjonært perspektiv, og kunne knytte dette til visse forhold ved immunologisk relaterte sykdommer.

Kursansvarlig: Anne Spurkland

Første gang publisert 29. September 2016, sist oppdatert 9. februar 2018

Av Anne S

Researcher in immunology and cake blogger.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s